Det är sannerligen inte material som fattas inom mode- och textilindustrin. De gamla vanliga naturmaterialen är visserligen på stark comeback igen men samtidigt så utvecklar företag en radda med nya textilier som både är naturliga och tekniska. I den här artikeln ska vi bekanta oss närmare med några av de vanligaste naturmaterialen för tillfället som har börjat användas, bland annat för att ersätta andra tyger.

Bomull

Bomullen är förmodligen den vanligaste och det mest efterfrågade materialet och går hem överallt. Det andas lätt och passar både på sommaren som vintern. Dessutom så är bomullen frekvent inom inredning. Dock är det den miljöfarligaste växten som dessutom leder fram till de miljöfarligaste textilierna. Detta har att göra med hur den odlas, då det går åt mycket vatten samt då den ofta kräver färgning med kemiska processer. Idag odlas emellertid bomullen på vänligare metoder och man kan också framställa redan färgad bomull i viss mån. Bomull tillsammans med syntetiska tyger är bäst för den som tränar mycket.

Ull

Ullen är också ett mycket skönt material att ha på sig och passar faktiskt både sommar som vinter beroende på hur det är gjort. Ull innehåller mycket luft, vilket värmer gott. Det stöter samtidigt ifrån sig fukt.

Rami – ett alternativ till lin

För att göra ett billigare tyg som ändå efterliknar lin, så är rami nu mycket vanligt, särskilt bland de större klädkedjorna. Rami är en linaktig växt men har grövre fibrer. Det är helt och fullt en naturväxt men är som sagt billigare. Resultatet blir ett mer rustikt tyg.

Modal

En bomullsliknande textil som är lite blankare är modalen. Den påminner också mycket om lyocell eller tencel men kan vara lite mer sladdrig i rörelse. Modal är en konstfiber som man dock har tillverkat av cellulosafiber, så till viss del kan man säga att den är naturlig. Den har även liknande egenskaper med bomullen och ofta blandar man de två tillsammans.